VPN (Virtual Private Network) sana Özel Ağ sistemi anlamına gelir. Bazı ağlara uzaktan bağlanma imkanı tanıyan bir ağ sistemidir. VPN ile herkes kendi ülkesindeki herhangi bir kısıtlama ya da yasağa takılmadan istediği her siteyi ziyaret edebilir. Hal böyleyken elbette VPN uygulamaları çok işe yarıyor ve tam bir kurtarıcı niteliği taşıyor. Ancak, CSIRO ve UC Berkeley gibi güvenlik araştırmacısı kurumların raporuna göre VPN uygulamaları Android işletim sistemi için ciddi güvenlik riskleri taşıyor.
Android için bazı VPN uygulamalarının reklam yazılımı ve truva atı içerdiğini belirten rapor, bazı uygulamaların ise kullanıcıların içerik kütüphanelerini takibe aldığına ve bazı VPN uygulamalarında hiçbir şekilde şifreleme olmadığına dikkat çekiyor.
Yapılan araştırma ile online şekilde faaliyet gösteren VirusTotal kullanılarak, Android işletim sistemi üzerinden erişilebilen bazı VPN uygulamaları teste tabii tutuldu. Araştırma sonuçlarına göre en fazla risk taşıyan Android VPN uygulamaları arasında ilk sıra OkVpn’e ait. Risk açısından aralarında çok küçük br fark bulunan EasyVpn ise ikinci sırada.
Adı geçen servislerin risk oluşturan zararlı yazılımları arasında en sık rastlanan reklam yazılımları olarak saptandı. Bu riskli yazılımlar internet sayfasındaki yer alan reklamları kendi seçtiği çok daha fazla “rahatsız edici” reklamlarla değiştiriyor. Ayrıca bu servisler ile web trafiğinin tümünün tünelden geçmemesi, kullanıcıların önemli verilerini tehdit ediyor.
Uygulamaların bazı e-ticaret sitelerine de kullanıcı trafiklerini aktardıkları yapılan araştırma ile ortaya çıkıyor. Böylece yönlendirilen o trafik alışveriş ile sonuçlanırsa VPN hizmetleri belirli bir komisyon elde ediyor. Raporda dahil olan bazı VPN uygulamaları Google Play Store’dan çıkarıldı. Ancak şunu da belirtmeliyiz ki; rapordan sonra adı geçen uygulamalardaki sorunlar giderilmiş de olabilir.